17 jan 2019

Swiss Made, wat is dat?

Je ziet het vaak voorbij komen: Swiss Made. Maar wat houdt dat precies in? Waarom zijn bepaalde horloges Swiss Made en andere niet? Welke merken in onze webshop zijn Swiss Made? Lees snel verder en ontdek alles over Swiss Made horloges.

Ontstaan

Zwitserland staat sinds jaar en dag bekend om de edele kunst van het horlogemaken. Het is een van de weinige landen waar deze delicate stiel nog niet verloren is gegaan. Zwitserse horloges staan voor kennis, vakmanschap, kwaliteit en precisie. Maar door de toenemende concurrentie van kwaliteitshorloges uit andere landen, moest Zwitserland iets toen. In 1971 werd besloten het Swiss Made label te beschermen met een aantal regels en richtlijnen. Deze regels en richtlijnen staan in de Ordinance van 23 december 1971. Sinds 1 januari 2017 is de Ordinance nog wat verder aangescherpt. Zo moet nu 60% in plaats van 50% van de productiekosten gemaakt zijn in Zwitserland.

De voorwaarden van een Swiss Made horloge

Om het Swiss Made label te mogen dragen, moet een horloge voldoen aan de voorwaarden die werden vastgelegd in de Ordinance. We leggen ze even voor je uit. 

Voorwaarde 1

Het binnenwerk is Zwitsers. De eerste voorwaarde om aan het Swiss Made label te voldoen, is dat het binnenwerk van het horloge Zwitsers is. Dit noemen we een Swiss Movement. Een horloge met een Swiss Movement heeft een binnenwerk dat voldoet aan volgende voorwaarden:

  1. Het binnenwerk werd gemonteerd in Zwitserland.
  2. Het binnenwerk werd gecontroleerd door de fabrikant in Zwitserland.
  3. De onderdelen van Zwitserse oorsprong vertegenwoordigen ten minste 60% van de totale waarde van het binnenwerk, zonder rekening te houden met de montagekosten.

Voorwaarde 2

Het binnenwerk werd in Zwitserland in de horlogekast geplaatst.

Voorwaarde 3

De fabrikant in Zwitserland doet de finale controle van het horloge.

Voorwaarde 4

De productiekosten van Zwitserse oorsprong vertegenwoordigen minstens 60% van de totale productiekosten van het volledige horloge. Voor 2017 was dit 50%.

Horloges met het Swiss Made label

Je ziet het, Zwitserse horloges moeten aan heel wat voorwaarden voldoen voor ze het Swiss Made label krijgen. En ook al voldoen de horloges aan dezelfde voorwaarden, toch zijn er grote prijsverschillen binnen het Zwitserse segment.

Zo heb je aan de ene kant het kleurrijke, vrolijke merk Swatch. Dankzij het kostenefficiënte productieproces liggen de verkoopprijzen zoveel lager dan bij andere Zwitserse merken. Wist je bovendien dat Swatch het aantal benodigde onderdelen verlaagde van 91 (!) naar 'slechts' 51?

Aan de andere kant van het Zwitserse spectrum heb je dan merken zoals TAG Heuer, Breitling, Raymond Weil, Longines, Ebel en Rado. Dit zijn stuk voor stuk uurwerken met een pittiger prijskaartje. Maar de kwaliteit, materialen en designs zijn dan ook niet meer te vergelijken met die van Swatch. Deze uurwerken vieren de kunst van het horlogemaken!

Een Swiss Made horloge kopen?

Op zoek naar een eigen Swiss Made uurwerk? In onze webshop vind je meer dan 15 Zwitserse merken:

Swatch - Flik Flak - Calvin Klein - Balmain

Tissot - Manfred Cracco - Rodania Swiss Since 1930

Certina - Jaguar - Victorinox - Longines

Rado - Ebel - Gucci

Breitling - Raymond Weil - TAG Heuer

Vragen? Kom gerust langs in een van onze winkels!