28 feb 2019

Hoe waterdicht is mijn horloge?

Water, een van de grootste vijanden van je horloge. Het kan er namelijk voor zorgen dat bepaalde onderdelen van je uurwerk roesten, waardoor het niet meer goed werkt of volledig kapot gaat. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Daarom is het belangrijk om te weten welke waterdichtheid je horloge heeft, en wat die waterdichtheid nu net inhoudt. In deze blogpost vertellen we alles wat je moet weten over de waterdichtheid van je uurwerk.

De waterdichtheid van je horloge kan uitgedrukt worden in drie waarden: ATM (atmosfeer), bar of meter diepte. Deze waarde vind je terug op het deksel van je horloge. Staat er niks? Dan mag je uurwerk ab-so-luut niet met water in contact komen. Staat er een cijfertje? Goed, dan kan je aan de slag. Hieronder leggen we uit welke waarde wat nu net betekent.

Let op: de aangegeven waarden (dus 3 ATM, 100 meter, …) zijn testwaarden zoals die in de fabriek werden vastgesteld. Daarbij wordt geen rekening gehouden met temperatuurverschillen. Staat er een aantal meter op het deksel? Deze mag niet niet letterlijk nemen. Dit aantal komt overeen met de druk van het water en niet de effectieve meters. Bijvoorbeeld: 5 bar komt overeen met 5 keer de luchtdruk van de lucht om ons heen. 

3 ATM - 30 meter - 3 bar

Staat er 3 ATM, 30 meter of 3 bar op je horlogedeksel? Dit wil zeggen dat je horloge spatwaterdicht is. Oftewel, je uurwerk kan tegen waterspetters, bijvoorbeeld bij regen of wanneer je je handen wast. Sporten met een horloge met 3 ATM raden we af. Tijdens het sporten, zweet je en hierdoor vormt er een laagje vocht onder je horloge. Dit kan je horloge binnendringen en onderdelen aantasten. In de categorie waterdichtheid 3 ATM vind je onder andere Tommy Hilfiger, Cluse, Rosefield, Guess en Calvin Klein.

Horloges 3 ATM: voor haar | voor hem

5 ATM - 50 meter - 5 bar

Met een horloge van 5 ATM kan je prima elke dag baden, maar het kan net zo goed fout lopen wanneer je op vakantie bent. Je ligt zalig te genieten in de zon en je besluit even af te koelen in het frisse zwembad. Na een paar minuutjes lig je weer zalig op je zonnebed. Maar wat is er met je horloge gebeurd? De kast is volgelopen met water… Hoe kan dat?! De boosdoener? Een te hoog temperatuurverschil. De stralende zon warmde je horloge op (de temperatuur kan oplopen tot wel 50°C!) en wanneer het in contact kwam met het koele zwembadwater, kreeg het horloge een enorme klap door het te grote temperatuurverschil. De meeste horloges van Fossil, Michael Kors, Paul Hewitt, Balmain, Rado, Gucci enzovoort vind je terug in deze categorie. 

Horloges 5 ATM: voor haar | voor hem

10 ATM - 100 meter - 10 bar

Heeft je uurwerk een waterdichtheid van 10 ATM? Dan kan je probleemloos de meeste watersporten beoefenen. Bijvoobeeld zwemmen, zeilen en snorkelen in ondiep water. Voor diepzeeduiken en duiken met perslucht zijn ze ongeschikt. Horloges met een waterdichtheid van 10 ATM vind je onder andere bij Casio, Breitling, TAG HeuerJaguar en Victorinox.

Horloges 10 ATM: voor haar | voor hem

20 ATM - 200 meter - 20 bar

Met een horloge dat waterdicht is tot 200 meter (20 ATM) kan je zonder problemen duiken tot ongeveer 30 meter. Ook alle andere watersporten zijn mogelijk. Ben je een hobby- of (semi)profesionele duiker? Dan kijk je best naar een uurwerk dat voldoet aan een testnorm van minstens 15 ATM

Tips

Hierbij nog enkele tips om je horloge een lang leven te garanderen!

  1. Vermijd grote temperatuurverschillen.
  2. Spoel je uurwerk na een dagje strand af met zoet water. Zand en zout kunnen het metaal en de dichtingen aantasten.
  3. Heeft je uurwerk een schroefkroon? Schroef de kroon dan extra vast voordat je in het water gaat.
  4. Gebruik de drukknoppen nooit onder water. Dat mag slechts bij enkele modellen.
  5. Een laatste gouden tip: open nooit zelf je horloge. En laat de waterdichtheid van je horloge elk jaar testen.

Heb je meer info nodig? Of wil je de waterdichtheid van je uurwerk laten controleren? Kom langs in een van onze winkels. We helpen je graag verder!